Een spookfactuur. Wat is het precies en hoe kun je zo’n factuur herkennen?

Wat is een spookfactuur?

Een spookfactuur is een factuur waar geen prestatie tegenover staat. De fraudeur hoopt dat de ontvanger door onoplettendheid bijvoorbeeld door drukte de facturen toch voldoet. Je krijgt bijvoorbeeld de rekening van een product dat je vaak besteld, maar de leverancier is een andere dan normaal. Je betaalt maar ontvangt de goederen nooit.

Een spookfactuur heeft verschillende vormen:

  • Een aanbieding die qua lay-out lijkt op een factuur. Uit de kleine lettertjes blijkt dat het gaat om een aanbieding. In dit geval hoef je dus niet te betalen en hoef je ook geen verdere maatregelen te nemen.
  • Een echte factuur zonder tegenprestatie. Je ontvangt de factuur zonder dat je opdracht hebt gegeven tot levering van goederen of een dienst. Het kan zijn dat er sprake is van een administratieve vergissing of kwade opzet.

Vraag in deze gevallen bij de afzender waarom je de factuur hebt ontvangen. Zonder een bewijs van je opdracht kan men je nooit verplichten om te betalen.

Hoe herken je een spookfactuur?

Een spookfactuur herken je aan de kleine lettertjes. Er staat bijvoorbeeld: ‘Dit is een aanbieding, geen factuur’ of je komt het woord offerte tegen. Bijvoorbeeld: ‘Indien je met deze offerte akkoord gaat…’.

Het ordernummer is fictief of foutief. Je kunt geen inkooporder of orderbevestiging in je administratie vinden die past bij de factuur.

Melding maken en tips

Het versturen van spookfactuur is een vorm van acquisitiefraude en is strafbaar. Maak er melding van bij de Fraudehelpdesk. De Fraudehelpdesk heeft een overzicht van bedrijven waarvan bekend is dat zij eerder spookfacturen hebben verzonden. Je kunt ook nieuwe afzenders melden.

De Fraudehelpdesk heeft een aantal tips voor je opgesomd om te voorkomen dat je akkoord gaat met een spookfactuur.

Factuur van de Kamer van Koophandel

Heb je van ons een factuur ontvangen en wil je weten of deze klopt, voer dan hier een controle uit.